Tips för dig som letar efter rätt mountainbike

Om du är ny på MTB, eller en gammal landsvägsåkare som letar efter spänning med att köra i smuts och terräng, är det praktiskt att veta vad du ska leta efter när det gäller att hitta rätt mountainbike. Kolla därför in våra bästa tips om hur du hittar den perfekta åkturen med din nya mountainbike.

Skaffa rätt storlek

Utbudet av mountainbikes är stort. Det gäller att veta vad man ska leta efter. Rätt ramstorlek är lite A och O inom mountainbike. Lita dock inte alltid på den angivna storleken. Det finns ingen standardiserad uppfattning om vad som till exempel är stort. Ett märkes stora kan matcha ett annat märkes medium. Istället vill du se till att din cykel har rätt passform för just dig. Leta efter räckvidden, avståndet från sadeln till pedalerna och avståndet från mitten av veven till mitten av huvudröret. En lång främre triangel placerar axeln längre fram, så att du kan ha ett bra grepp utan att riskera att åka rakt över stängerna vid första stöten

Välj en hjulstorlek

Diametrarna har blivit ett enkelt, binärt val av 27,5 tum (650b, aggressiv trail och nedförsbacke) eller 29 tum (XC och trail). Även om starka, styva och lätta 29ers utan tvekan kommer att bli vanligare under de närmaste åren förblir valet i stort sett detsamma, föredrar du större hjul för längre mil, eller mindre, starkare för att åka på korta men häftiga stigar. Plusstorlekar kan verkligen löna sig för hardtails, men de är känsliga för rätt däcktryck.

Välj dämpning eller ej

DEtt av de viktigaste valen för dig kan vara det här med dämpning eller ej. Är du landsvägsåkare är du ny kring detta med dämpning, men inom mountainbikes är det ett måste. Här finns många alternativ kring olika dämpningar. Välj med förnuft och plånbokens storlek. Det här med vikt kan vara en parameter du bör titta på också.